Novinky

ZPS v médiách: Čo očakávame od poslancov SR v Európskom parlamente

Ako EÚ ovplyvňuje slovenský biznis a aké sú očakávania podnikateľov od novozvolených poslancov SR do europarlamentu v oblasti podnikania?

Európske regulácie často ovplyvňujú podnikateľské prostredie viac ako tie domáce. Napriek tomu im podnikatelia, ale najmä ministri, vláda a parlament nevenujú dostatočnú pozornosť v čase, keď ako člen EÚ, vieme v najväčšej miere ovplyvniť ich podobu.

V jednom z prieskumov takmer 90 % malých a stredných podnikateľov uviedlo, že tvorbu regulácií EÚ nesleduje vôbec, alebo skôr výnimočne a príležitostne. Slobodu podnikania, či osobné slobody EÚ vymenila za detailné regulácie, ktorých za dobu nášho členstva v EÚ vzniklo viac ako 55 000, teda v priemere asi 7 denne. Preto sa nemožno čudovať, že hlavným dôvodom nezáujmu je nedostatok času, ktorý radšej venujú podnikaniu.

Aj keď je Europarlament jedným z miest, kde výslednú podobu regulácií dokážu formovať aj slovenskí poslanci, často sa tak nedeje. Účasť na zasadnutiach pléna majú síce nad 80 %, no menej lichotivý je pohľad presadzovanie pozmeňovacích návrhov, ich pôsobenie vo výboroch či v úlohe spravodajcu/tieňového spravodajcu. Pri gestorovaní materiálov je výkon troch najaktívnejších českých europoslancov o 240 % vyšší v porovnaní so slovenskou top trojkou.

Pre lepšie hájenie záujmov biznisu je dôležité aby europoslanci mali jasnú predstavu nielen o tom, čo chcú presadzovať, ale aj ako. Ekonomike by pomohla racionalizácia zelených politík a aktívnejšie počúvanie podnikateľov. Jeden z výskumov ukazuje, že pri balíčku Fit for 55 by zástupcovia firiem hlasovali inak ako slovenskí europoslanci až v 63 % prípadoch. Tiež je dôležité, aby naši europoslanci zvažovali či viac pomôžu národným záujmom pôsobením vo výbore pre petície alebo majú uprednostniť výbor pre priemysel, vnútorný trh či životné prostredie.

Páčil sa Vám článok?
ZPS na sociálnych sieťach