Novinky

Generačná výmena v praxi: Ako úspešne odovzdať riadenie rodinnej firmy?

Podľa štatistík zvládne odovzdanie vedenia firmy na druhú generáciu približne iba jedna tretina rodinných podnikov v Európe a len 12 % z nich prevezme úspešne tretia generácia v rodine.

Rodinné firmy rôznej veľkosti pritom tvoria podľa odhadov väčšinu malých a stredných podnikov a sú tak dôležité nielen pre ich majiteľov, ale aj pre charakter ekonomiky.

Ak sa deti stanú vlastníkmi, nestanú sa automaticky aj dobrými manažérmi, a kým zakladatelia mali rešpekt zamestnancov od začiatku, nástupcovia si dôveru ľudí musia získať.

Čo sú osvedčené postupy pri riadení rodinných firiem? Ako sa voči deťom zachovať férovo a ktoré má prevziať vedenie? Ako zvládnuť obdobie výmeny vo vedení bez odchodu kľúčových zamestnancov? Ako pristupovať k chybám, ktoré noví šéfovia urobia? Ako podporovať firemnú kultúru, v ktorej sa nebudú báť ľudia prinášať nové nápady a ktorá pomôže biznisu rásť?

Nájsť odpovede na tieto, ale aj mnohé ďalšie otázky, pomáha zdieľanie skúseností. A práve naň vytvárame priestor v Združení podnikateľov Slovenska. Prepájame podnikateľov, ktorí riešia podobné problémy, no spolupracujeme tiež s expertmi, ktorí pomáhajú zvládnuť generačnú výmenu slovenským firmám, prinášajú overené metódy zo zahraničia a svoje poznatky opisujú aj v ďalšej zo série publikácií, ktorá má rodinám uľahčiť odovzdanie biznisu z generácie na generáciu. Cenné informácie a inšpiráciu v nej nájdu nielen samotní zakladatelia firiem, ale aj ich potomkovia či ostatní rodinní príslušníci, ktorých sa podnikanie dotýka. 

Praktické tipy v tejto príručke vám pomôžu vyhnúť sa zbytočným chybám, ktoré môžu ohroziť budúcnosť firmy alebo sa podpísať pod rozpad rodiny.

Príručka na stiahnutie tu.

Páčil sa Vám článok?
ZPS na sociálnych sieťach