Novinky

Druhá generácia pokračuje v rodinných hodnotách

V Château Gbeľany sa 16. - 17. februára 2023 uskutočnilo stretnutie predstaviteľov zakladajúcej a nastupujúcej generácie slovenských rodinných firiem s mottom "2. generácia pokračuje v rodinných hodnotách" a my sme boli pritom.

Zástupcovia prvej a druhej generácie rodinných firiem mali na podujatí možnosť stretnúť sa s belgickými odborníkmi na tému generačnej výmeny - Jean-François Cats a Pierre Nothomb, zo spoločnosti Deminor, ktorí pomohli zvládnuť generačnú výmenu mnohým významným rodinným firmám vo svete. Pre účastníkov pripravili workshopy na tému "Ako úspešne transferovať víziu, vplyv a majetok nastupujúcej generácii v rodinnej firme", na ktorých zdieľali svoje dlhoročné skúsenosti s medzigeneračným transferom.

Súčasťou podujatia bola diskusia o najnovších legislatívnych zmenách a opatreniach, ktoré rodinné firmy od vlády očakávajú. Prezident ZPS, Ján Solík, hovoril o tom, že kľúčové problémy rodinných firiem sa dajú vyriešiť aj bez ďalšej byrokracie, registrácie a takých zásahov do slobody podnikania, ktoré firmám predpisujú ako musia použiť časť zisku. Rodinné firmy nepotrebujú výnimky a úľavy, naopak, potrebujú, aby im štát pri generačnej výmene, tak ako pri akejkoľvek inej časti podnikania, nezavadzal a nevytváral zbytočnú byrokraciu a prekážky, ktoré komplikujú už beztak náročný proces. Zároveň okrem vyriešenia špecifických problémov potrebujú rodinné firmy to, čo akýkoľvek podnikateľ. Stabilné a predvídateľné podmienky, minimum byrokracie, jednoduché, zrozumiteľné a vymáhateľné pravidlá a moderné školstvo, ktoré bude zodpovedať potrebám 21. storočia.

Páčil sa Vám článok?
ZPS na sociálnych sieťach