Novinky

ZPS v médiách: Pomoc rodinným firmám prichádza o päť minút dvanásť, zákony na hladkú generačnú výmenu nestačia

Medzigeneračný prechod rodinných firiem nie je jednoduchý a podarí sa ho úspešne zvládnuť len časti firiem. Zhruba tretine. Svedčia o tom najmä európske štatistiky, keďže na Slovensku sa proces generačnej výmeny rozbehol len v posledných rokoch.

Na nástupníctvo sa však rodinné firmy musia pripravovať dlhodobo. Zároveň je potrebné, aby pri odovzdávaní firiem v rámci rodiny štát nevytváral zbytočné prekážky. Realita je však taká, že naša legislatíva na mnohé praktické otázky, ktoré vznikajú pri odovzdávaní rodinných firiem nepamätá alebo ich upravuje spôsobom, ktorý zďaleka nie je optimálny. Modernizovať je potrebné tiež dedičské právo či vyriešiť problémy, ktoré nastávajú pri nástupníctve v rodinných firmách.

Téma rodinného podnikania sa začína objavovať už aj v legislatívnej podobe a konečne sa dostáva do intenzívnejšej pozornosti politikov. V legislatívnom procese sa nachádzajú dva materiály upravujúcu problematiku rodinných firiem. Akčný plán z rezortu hospodárstva a novela zákona o sociálnej ekonomike z dielne ministerstva práce. Akčný plán navrhuje zmeny v oblastiach, akými sú zamestnávanie rodinných príslušníkov, zavedenie rodinných nadácií či verejné obstarávanie. Novela ministerstva práce zase upravuje evidenciu či registráciu rodinných firiem, s ktorou by sa spájali viaceré povinnosti.

Slovenské rodinné firmy nepotrebujú výnimky a špeciálne režimy. Naopak potrebujú, aby im pri generačnej výmene štát odstránil prekážky, ktoré komplikujú už beztak náročný proces.

Viac o potrebách rodinných firiem, ako aj o pripravovaných zmenách sa dočítate v rozhovore s prezidentom Združenia podnikateľov Slovenska Jánom Solíkom, pre týždenník Trend - rozhovor si môžete prečítať tu.

Páčil sa Vám článok?
ZPS na sociálnych sieťach