Novinky

Poslanecká novela zákonníka práce je hazardom s konkurecieschopnosťou slovenských firiem

Odmietame zvyšovanie ceny práce obchádzaním legislatívnych pravidiel, bez odbornej diskusie a analýz dopadov.

Zvyšovanie ceny práce bez analýz dopadov a diskusie

Parlament rokuje o skokovom zvýšení a opätovnom naviazaní príplatkov (napríklad za prácu cez víkend či nočnú prácu) na minimálnu mzdu, ako aj o zvýšení minimálnej mzdy pre jednotlivé stupne náročnosti práce. Ide o ďalšiu zásadnú zmenu legislatívy predloženú opäť bez analýz jej dopadov, bez odbornej diskusie a mimo štandardného legislatívneho procesu. Ak poslanecký návrh prejde, parlament zásadným spôsobom zmení cenu práce a kalkulácie desať tisícov slovenských zamestnávateľov niekoľko mesiacov po historicky prvej dohode sociálnych partnerov na výške minimálnej mzdy. Skokový nárast nákladov sa dotkne mnohých sektorov. Popri enormne rastúcich energetických vstupoch vzrastú neplánovane náklady strojárom, pekárom, hotelierom či podnikateľom v gastre a pre mnohé firmy môže byť táto zmena posledným klincom do rakvy.

Zvyšovanie ceny práce ohrozí konkurencieschopnosť slovenských firiem

Ide o ďalší z príkladov schizofrenickej hospodárskej politiky, keď mnohí poslanci, ktorí hlasovali za zmenu na súčasný stav, na nedávnej schôdzi hlasovali za návrat k pôvodnému zneniu z roku 2020.

Ak by si predkladatelia dali aspoň elementárnu námahu a spravili si porovnanie týchto parametrov s okolitými krajinami, videli by, že už súčasná výška hodinových nákladov na prácu patrí v regióne k najvyšším.

V čase, keď väčšina podnikateľov ráta kvôli cenám energií každé euro, prichádzajú návrhy, ktoré sú hazardom s konkurencieschopnosťou slovenských firiem a predražujú už beztak vysoké náklady na prácu - zvyšovanie zdravotných odvodov pri čiastočných úväzkoch, či aktuálny návrh na zvýšenie príplatkov a minimálnej mzdy pri vyšších stupňoch náročnosti. To, že nejde o zanedbateľné sumy ilustruje prepočet Centra lepšej regulácie, ktorý ukazuje pri niektorých zamestnancoch nárast v stovkách eur.

Páčil sa Vám článok?
ZPS na sociálnych sieťach