Novinky

Nástupníctvo v rodinných firmách – ako začať

Generácia podnikateľov, ktorí zakladali firmy v deväťdesiatych rokoch, ich postupne odovzdáva svojim potomkom a aktuálne čelí výzvam, ktoré rozhodnú nielen o budúcnosti ich firiem, ale aj o charaktere slovenskej ekonomiky.

Aj keď je pre mnohých zakladateľov generačná výmena vo vedení firmy najväčšou obchodnou transakciou v živote, iba malá časť rodín sa na ňu adekvátne pripravuje a venuje jej plánovaniu dostatočnú pozornosť.

Kde začať? Na čo si dávať pozor? Čo nepodceniť? Ktoré kompetencie odovzdať ako prvé a ktoré ako posledné? Ako zabezpečiť spravodlivosť a predísť rodinným konfliktom? Otázok, ktoré rodina musí vyriešiť, sú desiatky a univerzálny návod ako zvládnuť generačnú výmenu neexistuje. Existujú ale postupy, ktoré dokážu nasmerovať a pomáhajú predísť zbytočným chybám. Povedomie o nich je na Slovensku zatiaľ nízke, čo bol jeden z dôvodov, prečo sme v ZPS založili platformu pre rodinné podniky. Aby sa zakladatelia aj nástupcovia mali s kým poradiť, vymeniť si skúsenosti a vedeli, že ani pri generačnej výmene nie sú na to sami.

Prepájame podnikateľov, ktorí riešia podobné problémy presadzujeme návrhy na odstránenie bariér v legislatíve a v spolupráci s ministerstvom hospodárstva sme v Slovak Business Agency iniciovali vznik schémy na podporu rodinného podnikania. Tento nástroj už niekoľko rokov umožňuje rodinným firmám využiť pri generačnej výmene pomoc profesionálov. Know-how takýchto expertov nájdete aj v tejto príručke. Na Slovensku ide o prvú lastovičku, ktorej cieľom je zdieľať skúsenosti a praktické tipy a pomôcť rodinným firmám vyhnúť sa zbytočným chybám, ktoré sa môžu podpísať pod rozpad firmy či rodiny.

Veríme, že aj pomocou tejto príručky zlepšíme štatistiky tých, ktorým sa generačný prechod v rodinnej firme podarí
zvládnuť.

Príručka na stiahnutie tu.

Páčil sa Vám článok?
ZPS na sociálnych sieťach