Novinky

Generačná výmena krok za krokom

Generácia podnikateľov, ktorí svoje firmy začali budovať v deväťdesiatych rokoch postupne odchádza do dôchodku a odovzdáva firmy svojim deťom.

Zo zahraničných skúseností vidíme, že prechod firmy na ďalšiu generáciu nie je ľahká vec, a podarí sa ho úspešne zvládnuť len zlomku firiem. Tento proces je o to náročnejší, ak v rodinnej firme prebieha prvýkrát. Rodiny nemajú vlastnú skúsenosť, o ktorú sa môžu oprieť.

Univerzálny model, ako úspešne zvládnuť generačnú výmenu neexistuje, ale existujú techniky a postupy, ktoré dokážu eliminovať chyby. Preto sú potrebné vzdelávacie programy či materiály, v ktorých podnikatelia nájdu zosumarizované skúsenosti iných rodinných firiem, ktoré si už generačnou výmenou prešli, a vďaka nim sa dokážu na tento proces lepšie pripraviť.

Kniha Generačná výmena krok za krokom od Inštitútu Rodinného Businessu, ktorý je partnerom Združenia podnikateľov Slovenska, patrí k prvým lastovičkám v mozaike takýchto nástrojov. Klasickú knihu plnú teórie a prípadových štúdií nečakajte. Naopak, ide o nástroj, ktorý vás koučovacím spôsobom prevedie kľúčovými témami a oblasťami, ktoré sú pri generačnej výmene dôležité, a rodina by v nich mala mať jasno. Vďaka vlastným odpovediam a štruktúrovaným rozhovorom s rodinnými príslušníkmi, môžete predísť problémom, sporom a zbytočným chybám pri najdôležitejšej podnikateľskej transakcii, akou odovzdanie firmy nástupcom nepochybne je.

Páčil sa Vám článok?
ZPS na sociálnych sieťach