Novinky

Vláda sa pri nových opatreniach z prvej vlny nepoučila

Vláda prijala opatrenia na boj s druhou vlnou, ale ako vidíme, vo vzťahu k podnikateľskému prostrediu sa z prvej vlny nepoučila.

Vláda sa pri nových opatreniach z prvej vlny nepoučila

Cieľom by malo byť prijatie takých opatrení, ktoré pomôžu stabilizovať epidemiologickú situáciu a zároveň spôsobia, čo najmenšie škody. To sa žiaľ nedeje.

Napriek tomu, že mnohé firmy a prevádzky investovali nemalé zdroje do zvýšenia hygienických štandardov, štát opäť zavádza plošné opatrenia a správa sa nepredvídateľne.

Podnikatelia oprávnene očakávajú aspoň rýchlu možnosť pripomienkovania prijatých opatrení a zohľadnenia skúseností. Firmy sa pýtajú, kde sú scenáre vývoja, pri ktorých by bolo všetkým jasné, aké opatrenia nás čakajú a aké budú kompenzácie.

Opakuje sa situácia z prvej vlny, kedy podnikateľské organizácie poukazovali na to, že prijímanie zákazov a zatváranie prevádzok nejde ruka v ruke s ohlasovaním ekonomických opatrení.

Z prieskumov Združenia podnikateľov Slovenska po začatí pandémie vyplynulo, že značná časť podnikateľských subjektov najmä v najviac dotknutých sektoroch nemá vytvorené dostatočné rezervy. Napriek silnejšej letnej sezóne sa málokomu podarilo dobehnúť straty z prvej polovice roka, o vytvorení rezerv na ďalšie obdobie nehovoriac.

Predstavitelia štátu podceňujú skutočnosť, že podnikatelia sa budú rozhodovať inak ako pri prvej vlne. Kým na jar mnohí verili, že situácia sa za pár týždňov zlepší a zároveň im štát pomôže, dnes majú reálnu skúsenosť.

Vývoj v najbližšom období bude obrazne povedané najväčším prieskumom dostatočnosti a správneho nastavenia štátnej pomoci.

Páčil sa Vám článok?
ZPS na sociálnych sieťach