Novinky

Slovenskí učitelia pôjdu do San Francisca či do švajčiarskeho Cernu

Snahou ZPS je pomáhať zmene v školstve zdola. Jedným z príspevkov je aj podpora pracovníkov v školstve naším členom Robertom Spišákom, zakladateľom neinvestičného fondu Teacher Development Program Slovakia.

Slovenskí učitelia pôjdu do San Francisca či do švajčiarskeho Cernu

Systém ďalšieho vzdelávania ani aktuálne grantové schémy veľmi nepodporujú slovenských učiteľov v odbornom a osobnom raste. Preto slovenský podnikateľ Robert Spišák založil koncom roka 2019 neinvestičný fond Teacher Development Program Slovakia (TDPS, n.f.), ktorého cieľom je podporiť učiteľov a odborných zamestnancov v školstve, ktorí majú záujem osobnostne i odborne rásť. Hlavnou ambíciou Roberta Spišáka je umožniť odpútanie sa od priemernosti v slovenskom školstve a podpora jedinečných projektov konkrétnych učiteľov a odborných zamestnancov.

Neinvestičný fond Teacher Development Program Slovakia rozdelil 20-tisíc eur medzi osem pracovníkov v školstve. Vôbec prví žiadatelia v histórii fondu zasielali svoje projektové zámery do 31. marca 2020. Projektové zámery posúdila a úspešných kandidátov vybrala odborná hodnotiaca komisia zložená z odborníkov na školstvo a rozvoj ľudí. Od 1. júna 2020 do 31. mája 2021 by mali víťazi napĺňať svoje ciele a pracovať na komplexnom osobnostnom i odbornom raste.

„Vďaka podpore fondu tak získajú úspešní žiadatelia napríklad možnosť rastu pri rozvojových aktivitách v San Franciscu, švajčiarskom Cerne, či anglickom Scarborough,“ uviedol správca fondu Marek Kmeť.

Komisia podporila projekty z celého Slovenska, každý z nich prináša inovácie a ich následné využitie v školskom systéme. Zamerané sú nielen na jazyky, ale i umenie, kreativitu, medziodborovú synergiu, kritické myslenie alebo grafický dizajn. „Veľmi dôležité je aj následné rozširovanie získaných vedomostí a zručností žiadateľov, ktoré budú následne uplatňovať a učiť ďalších členov odbornej verejnosti aj vo svojich komunitách,“ dodal Marek Kmeť.

Páčil sa Vám článok?
ZPS na sociálnych sieťach