Novinky

Antikorona úvery sú pomalé a nedostatočné

Slovak Investment Holding dnes oznámil zapojenie ďalších bánk do programu SIH antikorona záruka. Združenie podnikateľov Slovenska pokladá problém s likviditou firiem za jeden z kľúčových v súčasnom období a oceňujeme, že sa rozširuje zoznam bánk, v ktorých môžu podnikatelia žiadať o zvýhodnené úvery. Zároveň však upozorňujeme na to, že poskytovanie antikorona úverov napreduje veľmi pomaly a ich objem sa ani zďaleka neblíži k sľubom vlády.

Vláda 29. marca predstavila balík prvej pomoci pre zamestnancov, živnostníkov a SZČO v avizovanom objeme 1,5 mld. mesačne. Z toho 0,5 mld. mesačne mala tvoriť pomoc vo forme bankových záruk. 

„Kým v zahraničí boli takéto úverové schémy spustené ešte v marci, na Slovensku sa ešte len dokončuje proces zazmluvňovania bánk,“ konštatuje Ján Solík, prezident Združenia podnikateľov Slovenska. „Namiesto tisícok zafinancovaných firiem, ktoré vidíme v iných krajinách, to u nás nie sú nielen tisícky, či stovky, ale ani len desiatky. Viac ako šesť týždňov od ohlásenia opatrení vidíme dva poskytnuté úvery,“ dodáva.

Združenie podnikateľov Slovenska tiež upozorňuje, že objem poskytnutých záruk pre banky ani zďaleka nedosahuje avizovaný objem a štát zároveň nevyužíva naplno svoje kapacity - SZRB či Eximbanka neposkytli podľa verejne dostupných informácií zatiaľ žiaden úver a kapacity a skúsenosti Slovak Business Agency nevyužíva štát pri poskytovaní koronaúverov vôbec.

Veľmi pomalé tempo a nedostatočný objem reálne poskytnutej pomoci vidíme nielen pri zvýhodnených úveroch, ale aj pri dotáciách na záchranu pracovných miest a SZČO. Slovenské firmy sa tak dostávajú do nepriaznivej situácie nielen z hľadiska ich prežitia, ale aj ich schopnosti súťažiť so zahraničnými konkurentmi. Ak by takýmto tempom poskytovali prvú pomoc zdravotníci, sotva by sme boli spokojní,“ uzatvára Solík.

Páčil sa Vám článok?
ZPS na sociálnych sieťach