Novinky

Podľa Zákonníka práce sa 16,5 rovná 16

Od zamestnávateľov, ktorí zamestnávajú ľudí vo viaczmennej prevádzke, sa očakáva zázrak. Ten má spočívať v tom, že do 16-hodinového časového úseku vtesnajú až 16,5 hodiny.

Podľa Zákonníka práce sa 16,5 rovná 16

Problém sa týka stanovenia začiatku a konca zmien pri dvojzmennej prevádzke. Podľa § 85 Zákonníka práce má pracovný čas v dvojzmennej prevádzke „najviac 38 a ¾ hodiny týždenne". V inom paragrafe Zákonníka práce, v paragrafe 90, sa však uvádza, že „ranná zmena nesmie v zásade začínať pred 6. hodinou, odpoludňajšia zmena nesmie v zásade končiť po 22. hodine“.

Ak je týždenný pracovný čas 38 a ¾  hodín, potom  prvá zmena trvá 7 a ¾ hodiny za deň plus 30 minút prestávka. Spolu to je 8 hodín a 15 minút. Teda dve zmeny trvajú spolu 16 hodín a 30 minút. A tu vzniká rozpor v rámci Zákonníka práce, nakoľko nie je možné vtesnať 16 hodín a 30 minút do rozmedzia medzi šiestou hodinou ráno a dvadsiatou druhou hodinou večer, čo je 16 hodín.

V komunikácii s konkrétnou firmou, ktorá poukázala na tento problém, jeden z Inšpektorátov práce trval na tom, že druhá zmena musí skončiť o 22. hodine a zamietol aj jej návrh, že polhodinu medzi 22. hodinou a 22.30 by platili zamestnancom príplatok za druhú zmenu. Za týchto podmienok  je dĺžka týždenného pracovného času 38 a ¾ hodiny v dvojzmennej prevádzke nerealizovateľná.

Je to jeden z najnovších príkladov toho, že platná legislatíva a úrady často od firiem a podnikateľov vyžadujú veci, ktoré sú vo vzájomnom protiklade, nedajú sa splniť naraz, resp. sa nedajú splniť vôbec. Mnoho iných prípadov sa preto ocitlo v rebríčku najväčších byrokratických nezmyslov roka, ktorý vyhlasujeme spolu so Združením mladých podnikateľov Slovenska už od roku 2012.

Reakcia kompetentných sa z roka na rok zlepšuje, čoho najlepším dôkazom je predchádzajúci ročník tejto ankety. Zvíťazil v nej plošný zákaz vstupu do reštaurácií alebo kaviarní so zvieratami. A to aj v prípade, ak by majiteľ podniku vstup zvieratám do prevádzky chcel povoliť napríklad z toho dôvodu, že by sa práve tým chcel odlíšiť od konkurencie a chcel osloviť segment zákazníkov s domácimi miláčikmi. Legálna možnosť urobiť to jednoducho neexistovala. Kompetentní v tomto prípade zareagovali priam príkladne a extrémne rýchlo. Úrad verejného zdravotníctva pripravil novelu, vláda ju v lete schválila a po schválení aj v parlamente bude s účinnosťou od 1. januára 2020 existovať už aj legálna možnosť majiteľov reštaurácií a kaviarní povoliť zvieratám vstup do ich prevádzky.

Aritmetická záhada so Zákonníka sa zasa môže stať prvým prípadom, kedy bol nezmysel odstránený ešte predtým než sme ho stihli zaradiť medzi byrokratické nezmysly roka. Dúfajme, že ministerstvo práce sa „pochlapí“ a urýchlene podnikne potrebné kroky. Aby firmy nemuseli vynakladať energiu a čas na riešenie neriešiteľného rébusu, v ktorom sa 16,5 má rovnať 16.

Ján Oravec, HN

Zdroj: HN

Páčil sa Vám článok?
ZPS na sociálnych sieťach