Novinky

Strasti a slasti podnikania v gastrobiznise

S čím sa musia pasovať slovenskí podnikatelia v gastrobiznise? Koľko času zaberie, kým sa takýto podnik dokáže rozbehnúť? Ako sa presadiť v slovenskom gastronomickom segmente? Mnohé názory, rady a odpovede na tieto otázky uvidíte v podnikateľskej talk show na tému Strasti a slasti podnikania v gastrobiznise s Ľubošom Bednárom z Chutných kytíc a Evou Takáčovou zo Žufaňa Bistro.

Ako u nás fungujú podnikatelia v gastrobiznise?

Tento typ podnikania je v dnešnej dobe veľmi populárny avšak nie všetky koncepty, ktoré poznáme, sa stali úspešnými a zarábajúcimi. Za úspechmi stojí väčšinou tvrdá drina, všetky rodinné úspory a podpora často nie len od priateľov, ale aj od cudzích ľudí. Aj napriek tomu sa na slovenskom trhu nachádza niekoľko úspešných a poctivých spoločností, ktoré sa aj v súčasných ťažkých podnikateľských časoch dokázali udržať, sú prosperujúcimi a konkurenčne schopnými podnikmi.

Aké sú nevýhody v gastrobiznise oproti ostatným segmentom podnikateľského prostredia?

Naozaj existujú mnohé rozdiely medzi podnikaním v gastrobiznise a iných segmentoch. Napríklad už len byrokracia zaťažuje podnikateľov v gastronomickej oblasti minimálne dva krát viac ako bežných podnikateľov, pretože sa na nich vzťahuje väčšie množstvo často nezmyselných noriem. Ďalším veľkým problémom je problém s pracovnou silou, keďže pracovné pozície v reštauráciách, kaviarňach, či vo výrobe potravinových produktov sú pozície výkonné, ktoré sú momentálne celoplošne nedostatkové. Musíme taktiež brať do úvahy, že vo väčšine gastobiznisov nie je ponúkaný len produkt na konzumáciu, ale značnú časť tvorí aj servis, ktorý je zákazníkovi zo strany podniku poskytovaný. Tento servis stojí na zamestnancoch a nájsť v dnešnej dobe výkonného, schopného a pro zákaznícky orientovaného zamestnanca nie je jednoduché. V neposlednom rade môžeme ako veľký rozdiel spomenúť aj fakt, že trh v gastrobiznise sa tak veľmi rýchlo mení, že udržať trendy a lákavú ponuku za účelom udržania si svojich hostí či zákazníkov je často oveľa náročnejšie ako v iných podnikateľských odvetviach.

Rady, ktoré by ste mali vedieť, ak ešte nepodnikáte v gastrobiznise alebo uvažujete o tejto oblasti.

Rady, ako vybudovať úspešný gastrobiznis, vám poskytnú Ľuboš Bednár spolumajiteľ, Chutné kytice a Eva Takáčová, spolumajiteľka, Žufaňa Bistro, ktorí boli hosťami podnikateľskej talk show Poďme k Veci, na tému Strasti a slasti v gastrobiznise, ktorú pre vás opäť pripravilo Združenie podnikateľov Slovenska. 

Páčil sa Vám článok?
ZPS na sociálnych sieťach