Novinky

Slovensko hlási objav tmavej hmoty

Vedci už desaťročia tušia, že takmer 85% celkovej hmoty vo vesmíre tvorí tzv. tmavá hmota, ktorá bola pre nich dlho neviditeľná. Ak si slovenskú ekonomiku aspoň na chvíľu predstavíme ako malý vesmír, tak aj v ňom sa nachádza obdoba tmavej hmoty.

Vedci už desaťročia tušia, že takmer 85% celkovej hmoty vo vesmíre tvorí tzv. tmavá hmota, ktorá bola pre nich dlho neviditeľná. Ak si slovenskú ekonomiku aspoň na chvíľu predstavíme ako malý vesmír, tak aj v ňom sa nachádza obdoba tmavej hmoty. Je ňou všadeprítomná regulácia podnikania, ktorá je väčšinou paradoxne neviditeľná.

Nevidí ju široká verejnosť, pretože s reguláciou podnikania sa priamo nestretne. V celom jej rozsahu ju nevidia dokonca ani samotní podnikatelia, pretože v ekonomike sa vyskytuje s nerovnakou intenzitou. Najväčší problém však je, že ju nevidia ani jej „stvoritelia“, ministerskí úradníci a politici vo vláde a v parlamente. Sekundu po jej stvorení na ňu zabudnú a prestanú ju vnímať. Len tak sa dá vysvetliť inak nepochopiteľná vec, ktorou je dlhodobé podceňovanie masívneho nárastu regulácie, počtu prijímaných zákonov, čo niekedy až znemožňuje podnikanie.

Vedci sa s neviditeľnosťou tmavej hmoty nezmierili. Tento rok ohlásili, že sa im podarilo urobiť jej prvé snímky. My sme sa s neviditeľnosťou regulácie tiež nezmierili. V roku 2012 sme vytvorili projekt Byrokratický nezmysel roka. Združenie mladých podnikateľov Slovenska je jeho vyhlasovateľom, Združenie podnikateľov Slovenska odborným garantom, Republiková únia zamestnávateľov jeho partnerom. Dôležitou súčasťou projektu je aj Slovak Business Agency, ktorá od roku 1993 funguje ako jedinečná platforma verejného a súkromného sektora na podporu malého a stredného podnikania.

Náš projekt je vzácny v tom, že aspoň malú časť regulácií, s ktorými sa dennodenne musia potýkať podnikatelia, predkladá zodpovedným vo viditeľnejšej forme. Dáva šancu verejnosti najprv nominovať a potom hlasovať za najabsurdnejší spomedzi desiatky vybraných byrokratických nezmyslov. A robí to úspešne, o čom svedčí fakt, že polovica z vládneho balíčka opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia pochádza zo zoznamu nezmyslov nominovaných v rámci niekoľkých ročníkov projektu.

Podnikáte a nebaví vás behať po úradoch? Prekáža vám absurdnosť niektorých povinností? Využite ešte zostávajúcich niekoľko dní a zúčastnite sa on-line hlasovania na byrokratickynezmysel.sk. Podporíte tak dobrú vec.

Ján Oravec, HN
 

Páčil sa Vám článok?
ZPS na sociálnych sieťach