Novinky

Úvodný prejav prezidenta ZPS Jána Oravca pri udelení Výročnej ceny ZPS za rok 2012 Václavovi Klausovi, prezidentovi ČR

Zišli sme sa tu dnes, aby sme absolvovali v poradí už 23. snem Združenia podnikateľov Slovenska. 23 rokov je obdivuhodne dlhá doba, najmä ak si uvedomíme ako málo spolkov, politických strán a ďalších subjektov, ktoré existovali vtedy, existuje ešte a

Vážené dámy, vážení páni,

prajem Vám všetkým príjemné predpoludnie a zároveň Vás vítam na slávnostnej časti 23. snemu Združenia podnikateľov Slovenska. Dovoľte mi, aby som na úvod predstavil našich vzácnych hostí. Je mi cťou, že medzi nami môžem privítať:Prezidenta Českej republiky pána Václava Klausa,Jeho Excelenciu, veľvyslanca Českej republiky v Slovenskej republike, pána Jakuba Karfíka, Jeho Excelenciu, veľvyslanca Slovenskej republiky v Českej republike, pán Petra Brňa. Ďalej medzi nás zavítali: vedúci kancelárie prezidenta ČR pán Jiří Weigl, a ďalší členovia sprievodu prezidenta Českej republiky, zástupcovia vlády SR a Národnej rady SR, zástupcovia kancelárie prezidenta SR. Z doterajších laureátov výročnej ceny ZPS vítam medzi nami pani Helenu Kohútikovú, bývalú viceguvernérku NBS. Vítam aj zástupcov našich spriaznených podnikateľských organizácií,Slovenského živnostenského zväzu a Republikovej únie zamestnávateľov a zástupcov Národnej agentúry pre malé a stredné podnikanie. V neposlednom rade vítam aj ďalších hostí a všetky delegátky a delegátov snemu ZPS.

Ako som už uviedol na začiatku, zišli sme sa tu dnes, aby sme absolvovali v poradí už 23. snem Združenia podnikateľov Slovenska. 23 rokov je obdivuhodne dlhá doba, najmä ak si uvedomíme ako málo spolkov, politických strán a ďalších subjektov, ktoré existovali vtedy, existuje ešte aj dnes. Ak od roku 2013 odpočítame 23 rokov, prenesieme sa do doby bezprostredne po páde komunizmu. Ja osobne som spojil svoje sily so Združením podnikateľov Slovenska v roku 2003 a dodnes je pre mňa fascinujúce počúvať od zakladateľov ZPS, ktorí sú medzi nami aj na tomto sneme, ako v decembri 1989, teda doslova niekoľko dní po 17. novembri, podnikali kroky k založeniu prvého združenia podnikateľov. Pre mňa je to dôkaz o tom, že ani štyri desaťročia komunizmu nestačili k tomu, aby v ľuďoch bol potlačený podnikateľský duch. A dovoľte mi na tomto mieste podotknúť, že nešlo a do dnešných dní nejde o hocijaké združenie. Podobné združenia totiž vznikajú väčšinou na presadzovanie záujmov členských firiem, čo väčšinou vedie k snahe zmeniť legislatívu či vládne opatrenia vo vlastný prospech a v neprospech iných. V tomto je ZPS javom, ktorý sa vyskytuje veľmi vzácne, môžeme ho označiť za niečo ako „free market business association“. Jeho zakladatelia mu dali do vienka obhajobu priaznivého podnikateľského prostredia pre všetkých podnikateľov, teda nielen pre členov ZPS, ochranu súkromného vlastníctva, presadzovanie liberalizácie ekonomiky, právny štát s jednoduchou legislatívou.

Ako predstavitelia jedného z prvých združení podnikateľov v bývalom Československu jeho zakladatelia chodili do Prahy a od začiatku transformácie sa zúčastňovali tripartitných rokovaní, zúčastňovali sa na príprave prvých právnych noriem vytvárajúcich nový rámec pre podnikanie, či už to bol Obchodný zákonník alebo daňová legislatíva. A pri príprave týchto noriem vstupovali do rokovaní s vtedajšími politikmi. Kľúčovú úlohu medzi nimi zohral Václav Klaus.

Tým sa dostávam k nášmu tohtoročnému laureátovi Výročnej ceny Združenia podnikateľov Slovenska za prínos k zlepšeniu podnikateľského prostredia, ktorú ZPS udeľuje jednotlivcom pôsobiacim mimo podnikateľskej sféry v snahe oceniť ich aktivity najviac prispievajúce k zlepšeniu podmienok pre podnikanie. Moja úloha je takmer nesplniteľná. Je ňou predstavenie Václava Klausa, teda osobnosti, ktorú všetci veľmi dobre poznajú.

Celý prejav prezidenta ZPS nájdete tu


Páčil sa Vám článok?
ZPS na sociálnych sieťach