Novinky

Tripartitní partneri zmeny vo verejnom obstarávaní podporili, ale s námietkami

Sociálni partneri na rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) podporili návrh novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorý predložil rezort vnútra. Po dlhej a rozsiahlej diskusii a vyjasňovaní si pozícií vyjadrili sociálni partneri súhlas s týmto návrhom," priblížil.

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) návrh podporilo bez pripomienok, pričom Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ), Konfederácia odborových zväzov (KOZ) a Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) mali pripomienky. Sociálni partneri sa však dohodli, že predtým, než bude novela predložená do parlamentu, sa uskutoční ešte jedno stretnutie. Zúčastnia sa ho aj odborníci z rezortu vnútra a jeho cieľom bude dopracovať sa ku konsenzu.

AZZZ malo podľa svojho viceprezidenta Romana Karlubíka viac ako 30 pripomienok nad rámec verejného pripomienkového konania. Ich podstatou bolo, aby sa zjednodušil prístup spoločností do tendrových konaní. V tomto smere sa asociácii podarilo počas rokovania znížiť maximálnu sumu zábezpeky z 300.000 eur na polovicu.

 
RÚZ mala voči návrhu zákona pripomienky v súvislosti so snahou znížiť náklady dodávateľov, ktorí sa zúčastňujú verejných súťaží. Víťaz tendra si totiž svoje náklady môže uplatniť, no problémom ostávajú tí uchádzači, ktorí sú v súťaži neúspešní. "Preto je našou prirodzenou snahou, aby tieto náklady boli nižšie," uviedol prezident únie Marián Jusko. RÚZ sa snažila presadiť ústupky aj v rámci férovosti obstarávacích kritérií a procesu možnej reklamácie zo strany uchádzačov tendrov.
      
Odborári sa pri príprave novely zákona o verejnom obstarávaní sústredili na dva základné aspekty. Prvým je to, ako zákon prispeje k vytváraniu nových pracovných miest a druhým, ako zabezpečí dôstojnú mzdu pre tých zamestnancov, ktorí sa budú na realizácií verejných zákaziek podieľať.
 
PN

 

Páčil sa Vám článok?
ZPS na sociálnych sieťach