Novinky

SEPA sa stáva realitou

Od 1. februára 2014 budú na Slovensku domáce úhrady a inkasá nahradené SEPA (Single Euro Payments Area) platbami. SEPA tak vytvorí spoločný priestor 32 európskych krajín, v ktorých budú môcť spotrebitelia a podniky zasielať a prijímať platby v eurách za rovnakých podmienok ako domáce platby. Nové pravidlá vytvoria predpoklady pre integrovaný európskych trh bankových prevodov a inkasných platieb bez toho, aby sa rozlišovalo, či ide o vnútroštátne alebo cezhraničné transakcie.

Jednotná oblasť platieb v eurách prinesie používateľom množstvo výhod. Všetky SEPA platby budeme môcť vykonávať z jedného účtu do celej oblasti SEPA rovnako jednoducho ako domáce platby. Používateľom platobných služieb tak bude stačiť jeden bankový účet, jedna platobná karta, jedna úhrada a jedno inkaso.
 
Očakáva sa, že SEPA prispeje k tomu, že klienti bánk budú častejšie využívať bezhotovostné platobné nástroje. Garantovaná lehota pripísania SEPA platby na účet príjemcu je najneskôr nasledujúci pracovný deň po zaslaní platby. SEPA zároveň garantuje, že poskytovatelia platobných služieb musia účtovať rovnaké poplatky za cezhraničné a domáce platby v eurách.
 
Štandardizácia formátov platieb SEPA prinesie podnikom zvyšovanie počtu elektronických transakcií a fakturácií. Rýchlejšie zúčtovanie, zjednodušené spracovanie a zníženie nákladov a rizík manipulácie s hotovosťou prispejú k zníženiu nákladov a uľahčia prístup podnikov na nové trhy, umožní organizáciám a firmám znížiť počet bankových účtov a zjednodušiť tak riadenie likvidity.
 
Zoznam krajín participujúcich na projekte SEPA:
17 krajín eurozóny:
Belgicko, Cyprus, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Holandsko, Írsko, Luxembursko, Malta, Nemecko, Portugalsko, Rakúsko, Slovensko, Slovinsko, Španielsko a Taliansko.
Ostatných 10 členských krajín EÚ:
Bulharsko, Česká Republika, Dánsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, Švédsko a Veľká Británia.
5 krajín mimo EÚ:
Island, Lichtenštajnsko, Monako, Nórsko a Švajčiarsko.
 
PN
 

Páčil sa Vám článok?
ZPS na sociálnych sieťach