Novinky

Podnikatelia očakávajú zhoršenie podnikateľského prostredia

Až 68 % podnikateľov očakáva v roku 2013 zhoršenie podnikateľského prostredia. Vyplýva to z ekonomického prieskumu, ktorý pravidelne v závere roka realizuje medzi svojimi členmi Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK). Je to najhoršie vnímanie za posledných päť prieskumov (od roku 2007).

Hospodársku politiku vlády v roku 2012 hodnotilo 50 % podnikateľov, ktorí sa zúčastnili na prieskume, negatívne. Za pozitívnu ju považovalo iba 7 % respondentov, rok predtým ich bolo 20 %.
Komunikáciu vlády SR s inštitúciami podnikateľského sektora považuje 11 % respondentov za pozitívnu, 36 % za neutrálnu, 35 % za negatívnu.
 
Spolu s výsledkami ekonomického prieskumu predstavuje SOPK už 16 rokov vždy v januári ako jediná podnikateľská inštitúcia na Slovensku vlastnú prognózu vývoja ekonomiky v začínajúcom sa roku. Z tej najnovšej vyplýva, že v roku 2013 sa na Slovensku očakáva mierny pokles externého dopytu s následným oživením a hospodárskym rastom v roku 2014 – ako výsledok prijatých investičných opatrení v privátnom sektore. Najviac by sa o nárast produkcie malo pričiniť ohlásenie výroby nových automobilov v roku 2013 a plánované zlepšenie čerpania štrukturálnych fondov na veľké infraštruktúrne projekty v roku 2013.
 
I napriek predikovanému nárastu výkonu ekonomiky sa do budúceho obdobia nepočíta s nárastom zamestnanosti, k miernemu zníženiu nezamestnanosti by malo prísť v priebehu roka 2014 (13,5 %). Produktivita práce by mala narastať i naďalej, no negatívny vývoj zaznamená cena práce, pri ktorej sa nepredpokladá výraznejší nárast.
 
PN

Páčil sa Vám článok?
ZPS na sociálnych sieťach