Novinky

Menej úspor bude Pyrrhovo víťazstvo

Odporcovia úsporných opatrení v týchto dňoch triumfujú. Všeobecná neobľúbenosť úspor je pochopiteľná. Nezamestnanosť v Európe sa šplhá do rekordných výšok a ekonomický rast sa nie a nie obnoviť.

Odporcovia úsporných opatrení v týchto dňoch triumfujú. Všeobecná neobľúbenosť úspor je pochopiteľná. Nezamestnanosť v Európe sa šplhá do rekordných výšok a ekonomický rast sa nie a nie obnoviť. A tak nervozita zo škrtov naďalej rastie nielen medzi voličmi, ale aj medzi politikmi, ktorí v čoraz väčšom počte prebiehajú do tábora ich kritikov. Najnovšie sa k nim pridal aj predseda slovenskej vlády, ktorý politiku úspor označil za „úplne kontraproduktívnu“.

Ak sa konsenzus v Európskej únii a v ďalších medzinárodných organizáciách preklopí v prospech podobných názorov, bude to Pyrrhovo víťazstvo. Bojovníci proti úsporným opatreniam akoby totiž zabudli, že jednou z hlavných príčin našich súčasných problémov nie sú úspory v reakcii na krízu, ale v mnohých krajinách to bola práve nezodpovedná politika verejných výdavkov desiatky rokov pred krízou, ktorá ich odstala do existenčných problémov. Politika úspor dnes začína byť úplne pomýlene považovaná za hlavnú prekážku, ktorá nám bráni vstúpiť do vysnívaného sveta ekonomického rastu.

Navyše, zároveň sa ignoruje skutočne závažný problém, ktorý by sa oprávnene mal stať terčom masívnej kritiky. Je ním permanentné zvyšovanie nákladov na podnikanie v dôsledku prijímania zákonov, ktoré sú výsledkom prehnaných ambícií na jednej strane a ignorovania ekonomických dôsledkov prijímanej legislatívy na strane druhej.Uvediem len jeden príklad za všetky, tzv. REACH, čo je chemická legislatíva, ktorá bola pomerne nedávno schválená Európskym parlamentom. Už počas schvaľovania bola predmetom kritiky kvôli predpokladaným neúmerným nákladom, čo jej zástancovia označovali za strašenie. Aká je realita dnes?Podľa prieskumu medzi nemeckými podnikmi dosahujú náklady na registráciu chemických látok niekoľko stotisíc až niekoľko miliónov eur na jednu firmu. Tvoria ich náklady na poplatky EÚ agentúre, na právnikov, externých poradcov, vlastných zamestnancov. Vyše 60% nemeckých firiem muselo premietnuť zvýšené náklady do cien. Podľa odhadov Európskej komisie nemali celkové náklady pre európsky priemysel prekročiť 2,3 mld. eur, len prvý z troch stupňov jej zavedenia stál 2,1 mld. eur, pričom dva ešte majú prebehnúť do roku 2018. Z REACH sa tak stala najdrahšia legislatíva za posledných niekoľko desiatok rokov, ktorá zbytočne zvyšuje firmám náklady. Preto by malo platiť: rušme zbytočne drahé zákony, nie úsporné opatrenia.

Ján Oravec, HN

 


Páčil sa Vám článok?
ZPS na sociálnych sieťach