Novinky

Elektronické služby živnostenského registra

Ministerstvo financií SR, ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Informatizácia spoločnosti (OPIS), vydalo písomné vyzvanie na národný projekt „Elektronické služby živnostenského registra„, kód: OPIS-2013/1.1/52-NP. Projekt má prispieť k zefektívneniu verejnej správy a zvýšeniu spokojnosti občanov s jej fungovaním na centrálnej úrovni.

Cieľom tohto projektu je vybudovanie elektronických služieb Ministerstva vnútra SR, týkajúcich sa oblasti podnikania podľa živnostenského zákona, ktoré budú dosiahnuté vytvorením a nasadením informačného systému Ministerstva vnútra SR, ako aj prepojením s ÚPVS a ISVS iných inštitúcií verejnej správy.
 
Ciele navrhovaného riešenia:  - zvýšenie komfortu a dostupnosti elektronických služieb,  - vytvorenie a spravovanie databázy znalostí pre žiadateľov o služby a pracovníkov Živnostenského úradu,  - zvýšenie aktuálnosti údajov prostredníctvom internetu,  - zlepšenie kvality poskytovaných služieb,  - zjednodušenie a skrátenie času spojeného s vytvorením podania a jeho vybavením.
 
Prínosy pre občanov a podnikateľov zo zavedenia elektronických služieb tohto projektu spočívajú predovšetkým v zjednodušení a skrátení času spojeného s vytvorením podania a jeho vybavením. Celkovo sa tak ušetrí čas žiadateľov o služby. Občanom a podnikateľom sa zjednoduší ohlasovanie živností, pričom elektronické služby budú pokrývať napr. aj vydanie osvedčenia o živnostenskom oprávnení a oznamovanie zmeny údajov živnosti a mnohé ďalšie. Podnikatelia budú môcť jednoduchšie a za kratší čas vybaviť podanie žiadosti o vydanie živnostenského oprávnenia a budú môcť využiť služby súvisiace s ukončením živnosti.
 
Národný projekt je zameraný na elektronizáciu verejnej správy a rozvoj elektronických služieb na centrálnej úrovni. Celková maximálna indikatívna čiastka vyčlenená v rámci relevantného opatrenia na toto písomné vyzvanie predstavuje 10 000 000,00 €.
 
Dátum uzávierky písomného vyzvania na národný projekt je 15.4.2013. Písomné vyzvanie na národný projekt je spolu s ďalšími podrobnými informáciami zverejnené na stránkach www.informatizacia.sk, www.opis.gov.sk a www.nsrr.sk. Operačný program Informatizácia spoločnosti je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

PN

 

Páčil sa Vám článok?
ZPS na sociálnych sieťach