Novinky

ZPS očakáva poriadok vo financiách a zlepšenie podnikateľského prostredia

Povedal pre TASR prezident ZPS Ján Oravec.

Združenie podnikateľov Slovenska (ZPS) za dve najdôležitejšie úlohy nového kabinetu považuje konsolidáciu verejných financií a úroveň zlepšovanie podnikateľského prostredia.

Ako povedal pre TASR prezident ZPS Ján Oravec, konsolidácia verejných financií nesmie byť redukovaná len na zvyšovanie daní, ale musí sa uskutočniť hlavne prostredníctvom zásadného prehodnotenia výdavkovej strany verejných financií. Taktiež zlepšovanie podnikateľského prostredia je najlepším prostriedkom na dosiahnutie ekonomického rastu, ktorý znamená aj viac peňazí do rozpočtu a je najlepším spôsobom ozdravenia verejných financií.
 
ZPS považuje konkrétne nominácie na členov vlády za dôležité, avšak za ešte dôležitejšie považuje programové vyhlásenie vlády, ktoré je každý člen vlády povinný rešpektovať a plniť. Preto si združenie s hodnotením toho, čo v nasledujúcom volebnom období čaká podnikateľov, počká na schválenie programového vyhlásenia vlády, ktoré vymedzí zásadné mantinely pre konkrétne kroky jednotlivých ministrov.

Združenie hodnotí obsadenie postu ministra hospodárstva z radov zamestnávateľských organizácií ako gesto, ktorého skutočný význam otestujú až konkrétne opatrenia, ktoré bude prijímať vláda ako celok. Hlavným rizikom nastupujúceho ministra hospodárstva ako nestraníka je jeho nízky politický "výtlak", pre ktorý sa mu bude len ťažko presadzovať agenda zlepšovania podnikateľského prostredia v sporoch s inými ministrami - straníkmi, ktorých rezorty budú mať iné priority, často v príkrom protiklade s prioritami ministerstva
hospodárstva, zdôraznil Oravec.

TASR

Páčil sa Vám článok?
ZPS na sociálnych sieťach