Novinky

Podnikateľské prostredie na Slovensku sa v 2. štvrťroku 2012 opäť zhoršilo

Podnikateľské prostredie na Slovensku sa v 2. štvrťroku 2012 opäť zhoršilo. Prejavuje sa najmä nespokojnosť a obavy podnikateľov s pripravovanými zmenami v daňovo-odvodovom zaťažení. V očakávaniach podnikateľov prevláda neistota spojená s nepredvídateľnými postupmi vlády SR v oblasti hospodárskej politiky a tiež obavy o menej aktívny prístup k riešeniu problémov podnikateľského prostredia.

Aktuálna hodnota Indexu podnikateľského prostredia (IPP), ktorý na základe vlastného prieskumu pripravuje Podnikateľská aliancia Slovenska je 84 bodov, čo je najnižšia hodnota vo viac ako 10-ročnej histórii meraní. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom klesol index o 3,46 %. 
      
Z výsledkov prieskumu v 2. kvartáli 2012 vyplýva, že podnikatelia najnegatívnejšie hodnotia zmeny v legislatíve upravujúcej odvody. Rating tejto položky klesol na hodnotu 77,9 bodu, čo predstavuje pokles oproti minulému štvrťroku o 8,8 %. Podnikatelia neskrývajú obavy pred plánovanými zmenami v odvodovom systéme. Vyjadrujú aj svoju nespokojnosť s riešením otázky zjednodušenia odvodov, ktoré je, napriek opakovaným sľubom predstaviteľov exekutívy, stále v nedohľadne. Namiesto neho, naopak, prichádza zaťažovanie zamestnancov a zamestnávateľov novými, respektíve zvýšenými odvodmi.
      
Druhý najvýraznejší pokles zaznamenala položka legislatíva upravujúca dane, poplatky a investície, ktorej hodnotenie kleslo v porovnaní s predchádzajúcim sledovaným obdobím o 8,64 % a dosiahlo tak aktuálnu hodnotu 89,5 bodu. Podobne ako v prípade predchádzajúcej položky sa na negatívnom hodnotení v značnej miere podieľa snaha vlády stabilizovať verejné financie formou zvyšovania daňového zaťaženia, čo nevedie k rozvoju podnikateľských aktivít, k zvyšovaniu konkurencieschopnosti firiem a v dlhodobom horizonte ani k zlepšeniu sociálnej situácie obyvateľov. Navyše je v priamom rozpore s vyhláseniami vlády SR o podpore malých a stredných podnikov.
      
Položka efektívnosť hospodárenia štátu a prístup k štátnej pomoci zaznamenala zhoršenie ratingu o 7,71 %. S aktuálnym hodnotením 25,4 bodu sa stala treťou najnegatívnejšie hodnotenou. Podnikatelia považujú za neférové, že nedostatočné snahy štátu o zastavenie plytvania a zefektívnenie využívania spoločných zdrojov vláda nahrádza príliš reštriktívnymi opatreniami vo vzťahu k ekonomickej aktivite. Neschopnosť modernizovať štátny aparát a adekvátne reagovať na rýchlo sa meniace podmienky má za následok zvyšovanie nedôvery voči štátnym orgánom ako takým.
      
Zoznam položiek, ktoré v 2. štvrťroku zaznamenali najväčší pokles, dopĺňa pracovnoprávna legislatíva, ktorú znovu čakajú zmeny zhoršujúce flexibilitu na pracovnom trhu.
      
Nasleduje dlhodobo kritizovaná slabá vymožiteľnosť práva a funkčnosť súdnictva a nedôsledné uplatňovanie princípu rovnosti pred súdom. Spolu so stále sa zhoršujúcou platobnou disciplínou obchodných partnerov tvoria tieto oblasti najväčšie bariéry brániace zlepšeniu podnikateľského prostredia.
      
Rast v poslednom sledovanom období zaznamenalo len minimum položiek. Týkajú sa vlastného fungovania podnikov a sú medzi nimi informačná otvorenosť firiem, vzťah k životnému prostrediu alebo vystupovanie voči obchodným partnerom.
 PN

Páčil sa Vám článok?
ZPS na sociálnych sieťach