Novinky

Podnikateľské prostredie na chvoste

Prvý dojem vyvoláva text programového vyhlásenia vlády už pred jeho čítaním. Konkrétne svojím rozsahom.

Prvý dojem vyvoláva text programového vyhlásenia vlády už pred jeho čítaním. Konkrétne svojím rozsahom. Má 65 strán a je o 11 strán dlhšie než programové vyhlásenie predchádzajúcej vlády. Trend predlžovania textu základného vládneho dokumentu nie je najšťastnejší. Ide ešte len o výpočet toho, čo vláda chce robiť. Na otázku ako dajú odpoveď jednotlivé ministerstvá rozpísaním vládneho vyhlásenia do podmienok svojich rezortov. Rozsiahle texty, veľký počet zámerov a úloh komplikuje nielen vláde ich naplnenie, ale aj ostatným sledovanie jej úspešnosti.

Dva najdôležitejšie odkazy vlády občanom a podnikateľom sa dajú vtesnať do dvoch slov: istota a stabilita. Istota pre občanov a stabilita pre podnikateľov. Budúcnosť však bude stále viac o narastajúcej miere zmien, ktoré naopak budú prinášať neistotu a nestabilitu. Kľúčovou výbavou pre úspech občanov i podnikateľov bude schopnosť pružne reagovať na neustále sa meniace prostredie. Namiesto dôrazu na istotu a stabilitu, ktoré vláda nemôže zabezpečiť, by mala za piliere modernej spoločnosti považovať zvyšovanie schopnosti občanov pružne reagovať na zmeny a zvyšovanie flexibility podnikateľského prostredia.

Z pohľadu podnikateľov je škoda, že zlepšovanie podnikateľského prostredia sa explicitne nedostalo medzi 10 kľúčových úloh, ktoré si pre výkon svojho mandátu vláda zadefinovala, hoci sa k nej na viacerých miestach svojho vyhlásenia prihlásila. Bez tejto "top" priority však nie je možné splniť ani ďalšie priority vlády v sociálnej či ekologickej oblasti.
 
Konsolidáca verejných financií si zaslúži podporu, znižovanie deficitu by sa však primárne malo uskutočniť prostredníctvom úspor výdavkov a nie zavádzaním (staro)nových daní či zvyšovaním existujúcich daní, pretože vyššie daňové zaťaženie podkopáva ekonomický rast a je v rozpore s vládou deklarovaným úsilím o priaznivé podnikateľské prostredie. Obzvlášť treba neustále upozorňovať, že zavedenie progresívneho zdaňovania príjmov je v rozpore s cieľom "rozvoja podnikania s osobitným zreteľom na tvorbu pracovných miest", ku ktorému sa vláda prihlásila na inom mieste programového vyhlásenia vlády.
 
Privítať treba ohlásenú ambicióznu reformu verejnej správy, jej reorganizáciu a zjednodušemie. Na mieste je však opatrnosť. Prílišný optimizmus tlmí minulá skúsenosť, keď tento cieľ ohlasovalo už niekoľko vlád a nikdy sa nič podstatné v tejto oblasti nestalo, žiadny relevantný návrh reformy nikdy nebol dotiahnutý do úspešného konca.

Ján Oravec, HN

Páčil sa Vám článok?
ZPS na sociálnych sieťach