Novinky

Väčšina mladých podnikateľov v SR bojuje s neplatičmi

Združenie mladých podnikateľov Slovenska (ZMPS) realizuje prieskum zameraný na prekážky v podnikaní a na potreby mladých podnikateľov na Slovensku.

Združenie mladých podnikateľov Slovenska (ZMPS) realizuje prieskum zameraný na prekážky v podnikaní a na potreby mladých podnikateľov na Slovensku. Cieľom je identifikovať najvýznamnejšie problémy, s ktorými mladí podnikatelia zápasia, zistiť, ako vnímajú podmienky na podnikanie na Slovensku a čo by im pomohlo pre zlepšenie súčasnej situácie. 

Z priebežných výsledkov prieskumu vyplýva, že každý štvrtý  podnikateľ do 35 rokov využije pri začatí podnikania niektorý zo štátnych podporných programov a viac ako 60 % mladých podnikateľov má problémy s neplatičmi.

Priebežné výsledky prieskumu naznačujú, že až štvrtina mladých podnikateľov využila pri štarte svojho podnikania podporné programy Úradov práce, sociálnych vecí a rodiny, Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania alebo Slovenskej záručnej a rozvojovej banky. 

Z čiastkových zistení ďalej vyplýva, že vážnym problémom, s ktorým sa mladí podnikatelia stretávajú, sú neplatiči. S neplatičmi má problém 50 % žien podnikateliek a takmer dve tretiny mužov podnikateľov. Až u 44 % opýtaných ohrozili tieto problémy ich platobnú schopnosť. 

Ďalším zistením je, že až 40 % mladých podnikateľov nemalo pri začatí svojho podnikania podnikateľský plán. Až 70 % žien podnikateliek udáva, že im pri podnikaní biznis plán pomohol, z mužov si to myslí iba polovica.

Združenie mladých podnikateľov Slovenska bolo založené v roku 2010 ako organizácia združujúca slovenských podnikateľov do 40 rokov. Medzi hlavné aktivity ZMPS patria propagácia podnikania, pomoc pri získavaní kapitálu na inovatívne podnikateľské nápady, networking a mentoring mladých podnikateľov. Je tiež jedným zo zakladateľov prvej siete neformálnych investorov (business angels) na Slovensku nazvanej Klub podnikateľských anjelov Slovenska. 


PN


Páčil sa Vám článok?
ZPS na sociálnych sieťach