Novinky

V Pálffyho paláci v Bratislave sa dnes konal výročný Snem Združenia podnikateľov Slovenska

Prezidentom Združenia podnikateľov Slovenska zostáva Ján Oravec.

Súčasným stavom podnikateľského prostredia na Slovensku, stavom slovenskej ekonomiky, ako aj hodnotením uplynulého 12-mesačného obdobia od ostatného snemu sa zaoberali delegáti 22. Snemu Združenia podnikateľov Slovenska (ZPS) dnes v Bratislave.

Ako povedal prezident ZPS Ján Oravec, združenie je najstaršou stavovskou organizáciou združujúcou podnikateľov. Pri hodnotení obdobia predchádzajúcich 12 mesiacov treba skonštatovať, že pre vývoj podnikateľského prostredia na Slovensku vplývali najmä dva faktory, a to globálne zhoršovanie ekonomickej situácie vo svete v súvislosti s krízou vyvolanou zadlženými štátmi v Európe a neschopnosť prefinancovať tieto dlhy, čo sa prenieslo do krízy v eurozóne a eura ako takého. Samozrejme, konštatoval Oravec, že to nevytváralo priaznivé podmienky pre fungovanie slovenských firiem z hľadiska externého prostredia.

Druhým nemenej dôležitým faktorom, ktorý ale tiež ovplyvnila dlhová kríza v Európe, je nestabilná politická situácia na Slovensku, ktorá vyústila do pádu vlády. To, pripomenul prezident ZPS, jej znemožnilo realizovať niektoré významné opatrenia. Mnohé veci, ktoré začala vláda realizovať, alebo ich pripravovať, ZPS podporovalo. 

"Podporovali sme zásadné reformy daňovo-odvodového systému. Väčšina tých vecí však ostane nedokončených. Týka sa to aj veľkého projektu na zjednodušenie administratívnych prekážok podnikania, projektu Singapur. Niečo sa už podarilo odstrániť, ale väčšina prekážok ostáva. Očakávame, že nová vláda, nech bude pravicová alebo ľavicová, bude v realizácii pokračovať", konštatoval Oravec. Podnikatelia by privítali, aby opatrenia typu zjednodušenia administratívnych prekážok podnikania bola vec, ktorú by si osvojila akákoľvek budúca vláda.

Delegáti na sneme zvolili novú Generálnu radu ZPS, ktorá následne zvolila opätovne Jána Oravca za prezidenta ZPS na ďalšie ročné obdobie.


TASR


Páčil sa Vám článok?
ZPS na sociálnych sieťach