Novinky

Rokovali delegáti na 20. sneme Slovenského živnostenského zväzu

Ako hosť sa za Združenie podnikateľov Slovenska zúčastnil člen Prezídia ZPS Jozef Ružanský.

Výročný, 20. snem Slovenského živnostenského zväzu sa konal uplynulý týždeň v Bratislave. Zúčastnili sa na ňom delegáti 18 živnostenských spoločenstiev a cechov, ktoré tvoria významnú organizáciu živnostníkov, malých a stredných podnikateľov na Slovensku. Ako hosť sa za Združenie podnikateľov Slovenska zúčastnil člen Prezídia ZPS Jozef Ružanský.

Snem hodnotil činnosť a výsledky hospodárenia v roku 2010 a schválil plán hlavných úloh a rozpočet na rok 2011. Stanislav Čižmárik, prezident SŽZ vo svojom referáte vyhodnotil činnosť SŽZ za rok 2010.
 
Ako konštatoval, Slovensko doposiaľ nevyužilo svoj potenciál pre rozvoj ekonomiky, ktorý živnostníci a malí podnikatelia predstavujú. Keby spoločnosť viac investovala do tejto podnikateľskej vrstvy, reálne by bolo možné zabezpečiť tvorbu pracovných miest a dlhodobo udržateľný rozvoj. Za 21 rokov sa Slovensku ešte nedokázalo vybudovať silnú strednú podnikateľskú vrstvu. Štruktúra podnikov o tom hovorí: len 0,5% všetkých podnikov sú veľké, 2,5% sú podniky stredné, 17% sú podniky malé a 80% všetkých podnikov sú mikro – do 9 zamestnancov.
 
Delegáti upozornili na alarmujúci pokles záujmu o remeslá, ktorý ohrozuje sebestačnosť slovenskej ekonomiky. Preto je potrebné, aby sa touto problematikou zaoberali politici a odborná verejnosť.
 
Na popoludňajšej časti programu sa vrcholného rokovania živnostníkov zúčastnili okrem iných hostí Richard Sulík, predseda NR SR a Branislav Ďurajka, štátny tajomník ministerstva financií SR, Ján Hudacký, štátny tajomník ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR a  ďalší hostia.
 
PN

Páčil sa Vám článok?
ZPS na sociálnych sieťach