Novinky

Pohľad Jána Oravca na rok 2011

Pre rok 2011 bude podľa mňa ešte v oveľa väčšej miere než doteraz platiť známa téza: \"jedinou istotou je istota neistoty\".

Pre rok 2011 bude podľa mňa ešte v oveľa väčšej miere než doteraz platiť známa téza: „jedinou istotou je istota neistoty“.  Zvýšená neistota o tom, čo nasledujúce obdobie prinesie, na jednej strane sťažuje formuláciu očakávaní, na strane druhej vytvorí podnikateľské príležitosti, o ktorých teraz nevieme, kde, kedy a v akej podobe vzniknú.

Dopad na podnikateľské prostredie na Slovensku v roku 2011 budú mať nasledujúce faktory: 1. hospodárska politika slovenskej vlády, 2. vývoj na trhoch našich hlavných obchodných partnerov, 3. reakcia krajín eurozóny na krízu eura.
 
Uvedené faktory zároveň predstavujú najvýznamnejšie riziká pre rok 2011:
 
1. riziko, že vláda, ktorá si do programového vyhlásenia zapísala aj zásadné zlepšenie podnikateľského prostredia na Slovensku, nebude mať šancu tento cieľ zrealizovať (riziko politickej nestability, pádu vlády, predčasných volieb). Očakávam, že vláda podnikateľov tohto rizika ušetrí.
 
2. riziko, že vláda, ktorá si do programového vyhlásenia zapísala aj zásadné zlepšenie podnikateľského prostredia na Slovensku, tento záväzok nezačne napĺňať (riziko absencie konsenzu, víťazstvo straníckosti nad reformným odhodlaním). Očakávam, že vláda si v roku 2011 výraznejšie uvedomí, že zásadné znižovanie legislatívneho, regulačného a administratívneho zaťaženia je najlacnejší a najúčinnejší spôsob podpory podnikania aký existuje. Nadobúda význam obzvlášť v kontexte s krízou verejných financií. V situácii, keď vlády nemajú finančné prostriedky, je zjednodušovanie regulácie a znižovanie regulačného bremena vynikajúcim spôsobom ako uľahčiť súkromnému sektoru bez toho, že by vlády museli vynakladať dodatočné prostriedky.  Stačí len urobiť audit inštitúcií, zrušiť nadbytočné, zrušiť časť regulácie, ktorá súkromný sektor finančne zaťažuje.
 
3. riziko, že trhy našich hlavných obchodných partnerov (najmä Nemecka) budú rásť pomalšie než sa očakáva alebo vôbec (riziko negatívneho vývoja externého
prostredia). Slovensko, ako jedna z najotvorenejších ekonomík, je ako malá ekonomika s malým vnútorným trhom životne závislá na tom, ako sa darí jej exportným teritóriám. Nezostáva iné len dúfať, že najmä Nemecko potvrdí dobrú kondíciu, ktorej známky sa začali prejavovať už v roku 2010 a rok 2011 bude rokom oživenia rastu v eurozóne a v EÚ.
 
4. riziko, že kríza eura sa prehĺbi (ide o najvážnejšie riziko, ktorému sa dá len ťažko uniknúť a zároveň predstavuje hrozbu masívneho znehodnotenia ceny všetkých aktív). V tejto súvislosti očakávam, že slovenská vláda bude aj v roku 2011 pokračovať v prezentovaní principiálneho postoja v rámci eurozóny aj EÚ, bude sama realizovať zodpovednú rozpočtovú politiku a bude aj ostatné vlády vyzývať k podobnému postoju. Faktorom, ktorý môže tento scenár ohroziť, je riziko masových protestov proti úsporným opatreniam, ktoré môžu viesť k politickej nestabilite a následne aj k pádom reformných vlád.
 
Rok 2011 môže byť pre podnikateľov úspešný len vtedy, keď sa vyššie uvedené hrozby nenaplnia a tieto riziká sa nestanú skutočnosťou. Z pohľadu ZPS verím, že sa nám bude dariť napĺňať priority ZPS na rok 2011, ktoré schválil snem ZPS na svojom zasadnutí  dňa 26. 11. 2010, a ktoré nás zaviazali presadzovať:
  1. priaznivé podnikateľské prostredie nedeformované štátnymi zásahmi,
  2. zlepšenie reálnej vymožiteľnosti práva, skvalitnenie legislatívy zavedením účinného mechanizmu na posudzovanie vplyvu legislatívy na podnikanie,
  3. návrat k rozpočtovej zodpovednosti, obmedzovanie výdavkov najmä v čase krízy,
  4. zníženie celkového finančného zaťaženia podnikania, najmä daní, odvodov a poplatkov,
  5. zoštíhlenie verejného sektora a zefektívnenie výkonu štátnej správy,
  6. zlepšovanie podnikateľského prostredia v EÚ, obhajoba záujmov slovenských podnikateľov v EÚ.

Páčil sa Vám článok?
ZPS na sociálnych sieťach