Novinky

Podnikateľské prostredie v SR sa v 3. štvrťroku opäť zhoršilo

V 3. kvartáli tohto roka sa hodnota Indexu podnikateľského prostredia (IPP) znížila na 89,2 %, čo je v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom pokles o 1,35 %.

Podnikateľské prostredie sa na Slovensku opäť zhoršilo. V 3. kvartáli tohto roka sa hodnota Indexu podnikateľského prostredia (IPP) znížila na 89,2 %, čo je v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom pokles o 1,35 %. "Hodnota IPP tak prvýkrát v 10-ročnej histórii klesla pod hranicu 90 bodov," Hodnotenie zverejnila Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS), na základe vlastného prieskumu.

Najviac sa za obdobie od júla do septembra zhoršila položka funkčnosť politického systému v štáte, ktorá za sledované obdobie klesla o 7,59 % na 38 bodov. Pokles súvisí aj so súčasnou politickou situáciou, ktorá má vplyv na podnikateľské prostredie. Jedným z najnegatívnejších aspektov, voči ktorým sa z radov podnikateľov čoraz častejšie ozývajú kritické hlasy, je nestálosť politických rozhodnutí. Konštatovala PAS.

Znížila sa aj položka vymáhateľnosť práva, ktorá sa znížila o 4,87 % na hodnotu 18,8 bodu. Súdnictvo patrí pritom medzi podnikateľmi k najviac kritizovaným oblastiam. Dlhodobo klesá dôvera voči súdnemu aparátu, pričom najväčším problémom je dĺžka trvania sporov a nestrannosť súdov. Podľa aliancie podnikatelia oceňujú zmeny, ktoré sa v súdnictve udiali za posledné obdobie a hodnotia ich pozitívne, ale volajú po komplexnej náprave v tejto oblasti.
Pozitívnejšie ohodnotili podnikatelia zmeny v oblasti pracovnoprávnej legislatívy, ktorej hodnotenie sa zvýšilo o 3,35 % na 69,3 bodu. Zlepšenie súvisí najmä s prijatím novely Zákonníka práce. Zlepšila sa však aj položka regulácie cezhraničného obchodu, či položky funkčnosť štátnych inštitúcií a informačná otvorenosť podnikov.

PN


Páčil sa Vám článok?
ZPS na sociálnych sieťach