Novinky

Novelizovaný Zákonník práce by mal zvýšiť flexibilitu pracovného trhu

Vyjadrenia prezidenta ZPS k novele Zákonníka práce pre TASR.

Súčasná diskusia okolo Zákonníka práce (ZP) a návrhy, ktoré sú dnes pripravené, sú krokom k tomu, aby norma nadobudla formu vhodnú pre súčasný svet. Základ súčasného ZP má už desiatky rokov a za to obdobie sa svet zásadne zmenil. Pre TASR to zdôraznil prezident Združenia podnikateľov Slovenska (ZPS) Ján Oravec.

Podľa jeho slov v minulosti si sociálni partneri sadli, prijali nejaké rozhodnutia na centrálnej úrovni, tie sa preniesli do jednotlivých odvetví a z nich zas do jednotlivých firiem. V súčasnosti sa však veľké firmy decentralizujú a je potrebné, aby vedeli reagovať čo najrýchlejšie. "Toto dnešný zákonník práce neumožňuje," podotkol.

Práve v z tohto dôvodu je podľa Oravca potrebné túto legislatívu zoštíhliť. "To znamená, že základným leitmotívom by malo byť, aby sa všetkým zúčastneným rozviazali ruky, aby rozhodnutia neboli závislé od toho, čo sa napíše do zákona," dodal s tým, že zakotvením v zákone sa pravidlá zabetónujú a len ťažko sa dajú následne meniť.

"Z tohto dôvodu by Zákonník práce mal vychádzať v ústrety firmám a ľuďom, ktorí v tých firmách pracujú, aby si mohli podmienky svojho pracovného zaradenia dohadovať priamo v podnikoch," uviedol. To podľa neho znamená, že čím viac bude toho napísané v ZP, tým menej sa dá dohadovať, či už na úrovni odvetví, alebo na úrovni firiem.

Ako ďalej zdôraznil Oravec, je žiaduce, aby tie veci, ktoré sú v zákonníku aktuálne striktne dané, boli predmetom dialógu na firemnej úrovni. "Pokiaľ legislatíva bude zväzovať ruky ľuďom, ktorí dávajú prácu, tak tej práce bude pochopiteľne menej. Určite želaním všetkých na Slovensku je, aby slovenská ekonomika dokázala vytvoriť miest čo najviac. Čiže nová podoba ZP by mala byť taká, aby podporovala tvorbu pracovných miest a to
tak, že zvýši flexibilitu na trhu práce," uzatvoril.

Zdroj: TASR

Páčil sa Vám článok?
ZPS na sociálnych sieťach