Novinky

ZPS zásadne nesúhlasí s poskytnutím pôžičky Grécku

Hroziaci krach Grécka je zároveň krachom ilúzie budovania tzv. sociálneho štátu na dlh


 

1. ZPS zásadne nesúhlasí s pôžičkou Slovenska Grécku vo výške 300 miliónov Eur, ktorej poskytnutie vyplýva z predbežnej dohody ministrov financií členských krajín eurozóny o koordinovanej pomoci Grécku z 11. apríla 2010.  

2. ZPS zdôrazňuje, že tento postoj nie je egoizmom, ale naopak snahou prinútiť krajinu, ktorá sa v minulosti správala absolútne nezodpovedne, k elementárnej rozpočtovej zodpovednosti. Navyše, poskytnutie ďalšej finančnej výpomoci problémy Grécka nevyrieši, iba oddiali.

3. ZPS upozorňuje, že zapojením sa do poskytnutia výpomoci by sa SR neuvážene zaradila medzi veriteľov Grécka, pričom je viac než evidentné, že už dnešní veritelia budú musieť skôr či neskôr znášať značné finančné straty v podobe odpisu časti pohľadávok voči Grécku neschopnému splácať svoje úvery.

4. ZPS zároveň považuje znášanie zodpovednosti za vlastné chyby minulosti za veľmi potrebný mechanizmus finančnej disciplíny, ktorý je nevyhnutné zachovať aj do budúcnosti, pretože jeho ignorovanie by viedlo k bezstarostnému zadlžovaniu a nezodpovednosti aj v prípade iných krajín. 

5. ZPS považuje prípadné poskytnutie pôžičky Slovenska Grécku za nevhodné aj preto, že Slovensko má taktiež problémy s finančnou disciplínou a chýbajú mu peniaze. Práve v týchto dňoch bola publikovaná informácia o skutočnom deficite SR za minulý rok, ktorý dosiahol takmer 7 % HDP. 

6. Podľa ZPS je v tejto súvislosti súhlas kompetentných poskytnúť finančnú výpomoc Grécku obzvlášť absurdný, pretože na úver Grécku by si SR sama musela požičať a zvýšiť tak vlastné zadlženie. Pomoc Grécku by tak len posunula Slovensko bližšie smerom k dnešnej krízovej situácii Grécka.

7. ZPS sa taktiež pripája k tým, ktorí s oprávneným rozhorčením poukazujú na to, že v prípade pôžičky Slovenska pre Grécko by išlo o podporu chudobnejšej krajiny veľkorysému sociálnemu štandardu - doteraz financovanému nezodpovedným zadlžovaním štátu - obyvateľov inej krajiny, v ktorej majú zamestnanci trojnásobné príjmy oproti slovenským, ešte väčší nepomer je medzi dôchodkami slovenských a gréckych dôchodcov a pod.

8. Podľa ZPS 15-te či 16-te platy v Grécku, odstupné 100 mesiacov a ďalšie sociálne dávky úplne mimo reality sú názornou ilustráciou obmedzení a nebezpečenstiev ideológie tzv. sociálneho štátu. Bankrot tzv. sociálneho štátu v Grécku tak môže slúžiť ako výstraha aj pre Slovensko a tých politikov, ktorí snívajú o budovaní tzv. sociálneho štátu na dlh. Hroziaci krach Grécka je zároveň krachom tejto ilúzie.

9.  ZPS namiesto zahraničnej pomoci Grécku za adekvátnu reakciu považuje uťahovanie opaskov Grékov, čo najrýchlejšie vzdanie sa časti výhod, ktoré požívali bez toho, aby boli podložené reálnou výkonnosťou ekonomiky, za cenu jej privedenia na pokraj finančného krachu.

10. ZPS napokon vyzýva predsedu vlády, aby sa aj v tomto prípade držal svojho postoja, ktorý opakovane prezentoval v súvislosti s globálnou hospodárskou krízou, t.j. že slovenská vláda nedopustí, aby slovenskí občania nedoplácali na nezodpovednosť iných. Nepripojenie sa k poskytnutiu pôžičky Grécku je tak jedinou možnou rozumnou odpoveďou, ktorú slovenská verejnosť od vlády očakáva.


Páčil sa Vám článok?
ZPS na sociálnych sieťach