Novinky

V Pálffyho paláci v Bratislave sa dnes koná Snem Združenia podnikateľov Slovenska

Na výročnom sneme podnikatelia hodnotia úroveň podnikateľského prostredia.

Hodnotením súčasného podnikateľského prostredia na Slovensku najmä z pohľadu legislatívy sa dnes v Bratislave zaoberali delegáti na výročnom sneme Združenia podnikateľov Slovenska (ZPS).

Na rokovaní sa zúčastňujú predseda Národnej rady (NR) SR Richard Sulík, členovia vládneho kabinetu a ďalší hostia. Na dnešnom sneme delegáti zvolia Generálnu radu ZPS, ktorá následne rozhodne o tom, kto povedie združenie v ďalšom ročnom období.
 
Ako povedal v hodnotiacom príhovore prezident ZPS Ján Oravec, uplynulé obdobie charakterizovalo sústavné zhoršovanie podnikateľského prostredia prakticky vo všetkých oblastiach, no predovšetkým v pracovnoprávnej. Novelizácie Zákonníka práce a ďalších noriem podstatne sťažili a obmedzili flexibilitu pracovnej sily. Množstvo zákonov prijímaných v uplynulom štvorročnom období zneprehľadnilo legislatívu a sťažilo podnikanie. Preto u podnikateľov vzbudila nádej nová vláda, ktorá vzišla po júnových voľbách a ktorá si okrem iného stanovila prioritu zlepšenia podnikateľského prostredia.
 
Sulík pripustil skutočnosť, že regulačných noriem je veľké množstvo a bolo by žiaduce prijímať ich menej. Prisľúbil, že z titulu svojej funkcie bude presadzovať spomalenie legislatívneho procesu tak, aby schválené zákony boli kvalitné.
 
Minister hospodárstva SR Juraj Miškov zdôraznil, že jeho rezort má ambíciu byť počas tohto štvorročného obdobia ministerstvom podnikateľského prostredia. Už od 1. januára 2011 začne činnosť samostatný analytický inštitút, ktorý bude skúmať úroveň zaťaženia podnikateľov a navrhovať riešenia. Závažné zmeny sa dotknú aj normy o investičnej pomoci, ktorá zabezpečí transparentnosť celého procesu. Uvažuje sa okrem iného o predĺžení daňových prázdnin z 5 na 10 rokov a podobne.
 
Aj podľa podpredsedu vlády a ministra financií Ivana Mikloša je zlepšovanie podnikateľského prostredia prioritou súčasnej vlády, ktorá chce postupne napraviť chyby z predchádzajúceho obdobia, ktoré ako zdôraznil, posúvajú Slovensko v hodnoteniach medzinárodných inštitúcií na stále vyššie nelichotivé priečky. Zhodol sa s delegátmi snemu, že prvoradou úlohou je ozdravenie verejných financií, postupné znižovanie deficitu. Ako povedal, nesmie sa však pritom zabúdať ani na oblasť vedy a výskumu.
 

Páčil sa Vám článok?
ZPS na sociálnych sieťach