Novinky

Neformálne stretnutie prezidenta ZPS s nositeľom Nobelovej ceny za ekonómiu Prof. Robertom A. Mundellom

Pri príležitosti návštevy nositeľa Nobelovej ceny za ekonómiu Prof. Roberta Mundella sa uskutočnila neformálna večera prezidenta ZPS s Prof. Mundellom.

Pri príležitosti návštevy nositeľa Nobelovej ceny za ekonómiu Prof. Roberta Mundella sa uskutočnila neformálna večera prezidenta ZPS s Prof. Mundellom. Predmetom diskusie bola aktuálna situácia v Grécku, jej možný dopad na Euro, budúcnosť Eura, či návrh Prof. Mundella na vytvorenie svetovej meny spojením dolára a Eura. 

Prezident ZPS zdôraznil, že kvalita meny a jej stabilita v prvom rade závisí od výkonnosti reálnej ekonomiky, ktorú zasa výrazne ovplyvňuje hospodárska politika. Podľa neho je budúcnosť Eura najviac ohrozená práve spôsobom hospodárskej politiky, ktorú uskutočňujú najväčšie krajiny Eurozóny ako Francúzsko, Nemecko, Taliansko, či Španielsko. Ich spoločným menovateľom je rozpočtová nezodpovednosť (veľké rozpočtové deficity a narastanie dlhov) a absencia štrukturálnych reforiem (keď sú bolestivé - ale nevyhnutné zmeny ako reforma dôchodkových systémov či trhov práce, škrty na výdavkovej strane verejných financií a pod. - odkladané do budúcnosti. Podľa Jána Oravca je ale presne tento typ politiky základným dôvodom možnej výraznej destabilizácie eura, či dokonca jeho konca.

Páčil sa Vám článok?
ZPS na sociálnych sieťach