Novinky

ZPS: Zvýšenie minimálnej mzdy je atentát na ekonomiku

Návrh zákona z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny o zvýšení minimálnej mzdy zo súčasných 295,50 eura (8902,23 Sk) na 319,50 eura (9625,26 Sk),

Návrh zákona z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny o zvýšení minimálnej mzdy zo súčasných 295,50 eura (8902,23 Sk) na 319,50 eura (9625,26 Sk), teda o 8,1 %, pokladá prezident Združenia podnikateľov Slovenska Ján Oravec za atentát na ekonomiku. Zvýšenie mzdy bude mať podľa neho za následok prepúšťanie v podnikoch a firmách. "V čase, keď vám klesajú príjmy a niekto vám zákonom prikáže, aby ste svoje výdavky zvýšili, tak máte jedinú možnosť. Ak chcete prežiť, tak budete prepúšťať", povedal pre TASR Oravec.

Oravec si myslí, že vláda sa správa nezodpovedne. "Pri návrhu zmeny minimálnej mzdy vláda zohráva úlohu akejsi ďalšej odborovej organizácie, ktorá sa vždy postaví za to, čo predkladá konfederácia odborových zväzov", dodal.

Sociálni partneri sa na dnešnom rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) SR nedohodli na zvýšení minimálnej mzdy o 8,1 % od januára budúceho roka. "V tomto bode sa rokovanie prerušilo", konštatovala na dnešnej tlačovej konferencii po rokovaní tripartity štátna tajomníčka Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Emília Kršíková.

viac

Páčil sa Vám článok?
ZPS na sociálnych sieťach