Novinky

V dňoch 16.-17. 12. 2009 sa v Bruseli uskutočnilo 458. plenárne zasadnutie Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru

Plenárneho zasadnutia sa zúčastnil prezident ZPS Ján Oravec.

Predstavitelia zamestnávateľov, zamestnancov a tretieho sektora na ňom rozhodovali o návrhoch stanovísk, ktoré boli v EHSV vypracované v predchádzajúcom období.  Plenárneho zasadnutia sa zúčastnil prezident ZPS Ján Oravec.

Zamestnávatelia predložili niekoľko dôležitých stanovísk z vlastnej iniciatívy. V kontexte súčasnej hospodárskej krízy je to najmä stanovisko “Lisabonská agenda a vnútorný trh”, ktorým sa snažili upozorniť na skutočnosť, že budovanie vnútorného trhu EÚ ešte stále nie je dokončené a zároveň varovať pred zavádzaním protekcionistických protikrízových opatrení, ktoré vnútorný trh EÚ poškodzujú.

V ďalšom stanovisku z vlastnej iniciatívy “Spolupráca medzi univerzitami a podnikmi” zamestnávatelia upozornili na potrebu modernizácie európskych univerzít, bez ktorej nie je možné zachovať konkurencieschopnosť Európy voči globálnej konkurencii.
Rozdielne pohľady predstaviteľov zamestnávateľov a zamestnancov na krízu, jej príčiny, ako aj na riešenia, sa prejavili predovšetkým pri diskusii o návrhu stanoviska ”Finančná kríza a jej vplyv na reálnu ekonomiku”.
V rámci rokovania sa taktiež uskutočnila tématická diskusia o potravinovej bezpečnosti a členovia EHSV taktiež schválili rezolúciu ku klimatickým zmenám pri príležitosti konania konferencie OSN o klimatických zmenách v Kodani v dňoch 7.-18. decembra 2009.

Páčil sa Vám článok?
ZPS na sociálnych sieťach