Novinky

Smer džungľa (stĺpček Ako to vidím ja, SME)

Predseda vlády Robert Fico vyhlásil, že je pripravený zaviesť znížené sadzby DPH pre vybrané služby. Ak by to vláda naozaj urobila, bol by to výrazný krok späť, ktorý by poškodil ekonomiku.

Predseda vlády Robert Fico vyhlásil, že je pripravený zaviesť znížené sadzby DPH pre vybrané služby. Ak by to vláda naozaj urobila, bol by to výrazný krok späť, ktorý by poškodil ekonomiku.Vláda sa pod tlakom krízy čoraz viac odkláňa od systémových opatrení, akým by mohlo byť napríklad plošné zníženie DPH, ktoré by pomohlo všetkým. A uchyľuje sa čoraz viac k opatreniam, ako je šrotovné či zníženie DPH pre reštauračné služby, ktorých cieľom je selektívna podpora konkrétnych odvetví či dokonca jednotlivých podnikov.  

Do tejto kategórie opatrení patrí aj finančná pomoc štátnym železničným spoločnostiam či odpúšťanie odvodov súkromným železiarňam.Táto politika krízu nerieši, ale naopak vytvára ďalšie problémy. Je nebezpečná v tom, že do podnikateľského prostredia vnáša nerovnaké podmienky pre podnikanie. Poskytnutie podpory len vybraným druhom podnikania automaticky diskriminuje ostatných, ktorí sa ocitnú v nevýhode. Neexistuje žiaden rozumný dôvod, ktorým by sa dalo zdôvodniť, prečo vláda chce pomôcť riešiť dôsledky krízy a pokles predaja napr. reštauratérom a nie potravinárom, farmaceutom, stavbárom či IT biznisu. Podnikatelia z takto znevýhodnených odvetví sa môžu oprávnene pýtať, prečo musia popri dôsledkoch krízy čeliť ešte aj diskriminačnej politike vlády.

Rovnosť podmienok pre podnikanie je jedným zo základných predpokladov pre dobré fungovanie ekonomiky. Podobné nesystémové opatrenia, akým je napríklad znižovanie DPH len pre vybrané odvetvia, zmenia našu ekonomiku na neprehľadnú džungľu, v ktorej nebudú víťaziť lepší, ale najmä tí, ktorí si nájdu cestičky, ako si podobné zvýhodnenia na úkor ostatných vybaviť. A kde sa darí najšikovnejším vybavovačom a nie schopným, tam môžeme zabudnúť na prosperitu a pripraviť sa na to, že konca krízy sa tak skoro nedočkáme.

Autor je prezident Združenia podnikateľov Slovenska

pondelok 16. 3. 2009 | Ján Oravec


Páčil sa Vám článok?
ZPS na sociálnych sieťach