Novinky

Prezident ZPS Ján Oravec vystúpil v diskusnej relácii Bez lampy vo vysielaní Slovenského rozhlasu FM na tému globálnej finančnej krízy

Zdôraznil, že dnes si už len veľmi málo ľudí uvedomuje, že krízu nie je možné vyriešiť novou reguláciou a štátnymi zásahmi, keď to bola práve regulácia a štátne zásahy, ktoré ju spôsobili. Hlavnou príčinou ekonomických výkyvov, vrátane dnešnej ...

Zdôraznil, že dnes si už len veľmi málo ľudí uvedomuje, že krízu nie je možné vyriešiť novou reguláciou a štátnymi zásahmi, keď to bola práve regulácia a štátne zásahy, ktoré ju spôsobili. Hlavnou príčinou ekonomických výkyvov, vrátane dnešnej krízy, je nadmerná úverová expanzia. Umožňuje ju dnešné nastavenie finančného systému, v ktorom má štát – prostredníctvom centrálnych bánk – monopol na uvádzanie peňazí do obehu, ktoré nie sú ničím kryté, a ktorých množstvo môže byť ľubovoľné. To je sprevádzané umelo nízkymi úrokmi, ktoré by boli určite vyššie, ak by centrálna banka do bankového systému nenalievala nové a ničím nekryté peniaze. Tým ale vysiela voči bankám, podnikom a občanom deformovaný signál, ktorý všetkých vedie k falošnému pocitu, že peňazí je veľa a sú lacné. Politika umelo nízkych úrokových mier je pritom zvyčajne reakciou na spľasnutie predchádzajúcej bubliny, ktorú táto politika vyvolala. Na začiatku dnešnej krízy stálo rozhodnutie americkej centrálnej banky znížiť úroky zo 6 % až na 1 % v reakcii na spľasnutie bubliny vysokých cien akcií technologických firiem, konštatoval v diskusii Ján Oravec.

Ďalej pokračoval, že na základe tohto zdania potom všetci začnú robiť nesprávne rozhodnutia – banky poskytujú aj úvery, ktoré by inak neposkytli, podnikatelia rozbehnú aj projekty, ktoré by inak nerozbehli a občania si berú pôžičky na nákup nehnuteľností a spotrebného tovaru, ktoré by si inak nezobrali. Začne vznikať bublina, ktorej sprievodnými znakmi sú vyšší rast zamestnanosti, príjmov, či cien než by nastal, ak by na začiatku nestál stimul v podobe nových peňazí.

Prezident ZPS ďalej vysvetlil, že k úverovej expanzii a pomýleniu všetkých subjektov na trhu zvyčajne prispievajú aj vlády, ktoré často deformujú finančný trh v snahe dosahovať svoje ciele napr. v oblasti sociálnej politiky. V prípade súčasnej krízy to bola politika zvýšenia dostupnosti bývania pre všetkých Američanov, ktorá mnohými nástrojmi stimulovala banky, aby na nákup nehnuteľností požičiavali aj tým, ktorí si to z hľadiska ich príjmu nemohli dovoliť, pričom u občanov vytvorila zdanie, že si to dovoliť môžu.
 

Páčil sa Vám článok?
ZPS na sociálnych sieťach